Jeg snakker om lyd i LP treningen.
Kanskje en av de største utfordringene i lydighetstreningen. Nå har vi jobbet livet av oss for å gjøre LP treningen så lystbetont som mulig for våre firbente venner og hva er takka? Jo lyd – i ren glede og forventning så kommer ofte piping og bjeffing, de koker nesten over av begeistring med alt det morsome vi steller istand til dem. Og Farkas, schäferhunden min er ikke noe unntak eller er han det?
Utfordringen jeg sto ovenfor var som følger: Inntil Farkas var ca 2 år så var ikke lyd i treningen et problem, og jeg vet egentlig ikke når det ble det heller. Saken er at en dag var lyden i treningen et faktum. Og jeg hadde ikke registrert at vi var på tur inn i et kjempeproblem!? Etter sporadisk, uten å ta problemet på alvor, hadde fy’et, nei’et og hysj’et en stund så bestemte jeg meg for å ta problemet på alvor. Dette fordi om en hund har lyd i den grad som Farkas etterhvert hadde så ville han ha vært ferdig som LP hund, men: Den som gir seg er en dritt!!
Det var ikke med lett hjerte jeg tok beslutningen at jeg ville korrigere bort lyden, ikke med fysisk ubehag, men å snakke til han med «overbevisning». Og det fungerte. Flott! Og historien kunne ha endt der, men det gjorde den som du kanskje skjønner ikke.
Lyden ble borte sammen med arbeidsgleden. Min flotte arbeidsglade schäferhund ble plutselig ukonsentrert og usikker i øvelser han tidligere hadde utført med glede. Dette fordi jeg hele tiden stoppet han i øvlsene om han hadde lyd, i tillegg til at jeg snakket hardt til han. Nå MÅTTE jeg i tenkeboksen.
Jeg måtte grave dypt i kunnskaps databasen for å komme med noe som lignet en plan. Og løsningen var like enkel som den er genial og velkjent. Adferd styres av den konsekvensen den får: Lyd = ingen belønning. Det er jo enkelt, eller?
Punkt 1, jeg ville ikke avbryte øvelsene selv om han hadde lyd, dette fordi han blir usikker når jeg avbryter hele tiden. Han skulle få gjennomføre øvelsen, men jeg ville ikke belønne om han hadde lyd.
Punkt 2, hvis det kom lyd før øvelsen så tok jeg han tilbake til det punket der vi hadde startet å gå, hver gang. Om det så var utenfor banen.
Skjønner du, null toleranse for lyd, uansett. «Kommer det lyd så bringer det deg lenger vekk fra belønning, ikke nærmere» var mitt budskap til Farkas
Jeg plukket ut to øvelser som jeg visste jeg var garantert å få lyd og bestemte meg for å jobbe med å få disse lyd frie. Momentene jeg valgte
var apportering over hinder der lyden kommer allerede når jeg kaster apporten og ut til kjegla.
Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg hentet den apporten tilbake før det kom en gang der det ikke var lyd. For å gjøre en lang historie kort, Farkas fikk etterhvert hoppe veldig mange ganger, sikkert 40 (hindret hadde ikke mer enn 3 planker) , med lyd før den første repetisjonen uten lyd var et faktum og gjett om han fikk belønning. Til sammen, med pauser var han nok 60 ganger over hinderet på samme dag. Det tok litt tid i begynnelsen for han å forstå, men etter den første som var vellykket gikk det bare bedre og bedre. Akkurat det samme gjorde jeg på kjegla, men der brukte han ikke på langt nær så lang tid.
Neste økten vi hadde så var antallet gått ned til 10 rep med lyd, etter den første som var vellykket var det stille, og stille var det også på kjegla, WoW!
Denne økta fikk jeg jobbe mye med startene f.eks ut av buret, fra at jeg hadde lagt han ned og ropte på han så kom det lyd. Jeg var konsekvent og gikk hver gang tilbake til utgangspunktet. Alt i alt var denne økten 80 % bedre enn den første.
Tredje økten, ja er det noen som tror meg når jeg sier at Farkas ikke hadde en eneste lyd? Sikkert ikke, men jeg har vitner 🙂
Ball eller ikke ball?
En ting jeg vil nevne til slutt har med belønningen å gjøre. Jeg har diskutert med mange av mine hundetrener kollegaer dette med belønning og lyd. En oppfatning er at om hunden er for opptatt av ballen og motivasjonen er for høy så kan den frembringe lyd og mitt spørsmål blir da: Er det sant? Den letteste løsningen er jo å ta bort ballen i treningen, men slik jeg ser på det så blir det bare å ta fra hunden og deg den beste muligheten dere har til virkelig å lykkes. Jeg tror problemet er de kriteriene vi har eller ikke har i treningen er det som er det egentlige problemet. Jeg vet ikke det hele og fulle svaret på det, men det jeg nå vet er at Farkas jobber hardere for ballen enn noe annet og han er til og med villig til å holde kjeft for å få den. Ansvaret er 100% mitt for ikke å gi han den ballen når han har lyd, ikke litt lyd, ingenting, nada, null, det skal være stille, helt stille, hysj,, hysj, hysj, og vær så snill, når du trener, ikke vær sint, vær konstruktiv.
Maj-Britt
Hei Maj Britt.
Synes dette var et kjempe bra og spennende innlegg 🙂 Jeg har klart meg sånn ganske greit med «Indi» med tanke på lyd, så det har også vært fokuset på «lille-stjerna» 🙂 Med henne merker jeg at det værste jeg kan gjøre er å si nei… det bare «jazzer» henne opp i skyene. Når det kommer til fri ved foten har jeg nesten helt sluttet å belønne med ball… her har vi heeelt roet det ned. Fokuset er på ro og konsentrasjon. Og belønningen er fòrkuler 😉 Klart vi må fortsette å belønne med ball…. men dersom den medfører lyd i enkelte øvselser… da bør den vel sees på som en FOR STERK belønning. Kanskje det kun hadde holdt med stemmen??? Gleder meg til vår og sommer…. og utveksling av treningsteorier og schæfer-i-LP erfaringer med deg. Skal se det blir noen knallgode Elite hunder vi får 😉
Snakkes snart!
Klem
Hei Silje
Jeg tror jo at det med belønning med ball f.eks på fvf stopper hos oss fordi vi ikke klarer å administrere det, samtidig som dette med lyd ikke er i «bevisstheten» vår som en feil. Hadde hunden din gått en meter forran deg på fvf så hadde du aldri i livet belønnet det, men hvis du får et lite pip på samme øvelse så overser du det og det er i det øyeblikket problemet egentlig er et faktum. Selv om det hørbare resultatet er uker eller mnd inn i fremtiden.
Maj-Britt
Tja…. jeg har da klart å administrere bruk av ball på fvf på «Indi»… fordi det ikke ble «for mye» for henne. Jeg har alltid vært suuuper obs på lyd… og sikkert derfor jeg har klart å unngå det også. Men det er jo derfor viktig å prøve seg frem når man starter med nye individer. Det er jo ikke noe poeng å ha en hund som ligger mye høyere i intensitet enn den trenger for å utføre en øvelse. Slik vurderer jeg det hele tiden… kan jeg klare å motivere ved hjelp av tørrfòr… så har jeg jo masse å gå på dersom jeg siden skulle trenge litt mer «sprut» i øvelsen senere. Jeg har helt bevisst trent ro og konsentrasjon i alle øvelser med «Fanta»… først og fremst fordi hun er lett å dra opp, og fordi en stresset schæfer i 90% av tilfellene vil gi lyd.
Men spennende problemstilling dette her… selv om vi kanskje tenker forskjellig….. eller likt???
Ha en fortsatt god kveld!!!
Tja…det er rart med alt vi trener mye på, det blir adferdsmønster ut av det til slutt og hvis de mønsterne er feil så har du big time jobb med å rette det opp igjen, jeg sier ikke at det er umulig, jeg sier bare at det er vanskelig. Og hvis det da er lav intensitet? Jeg skjønner hva du tenker og jeg har tenkt i samme baner når det gjelder Maja. Men likevel, det er forskjell på intensitet og stress og denne motoren skal gå på LP banen i mange år, så en viss grad av intensitet er nok ønskelig for de fleste som ønsker å konkurrere på elite nivå. Kunsten er jo som du sier å få riktig intensitet i hver øvelse og klarer du det så er det jo ikke noe poeng og fylle på flybensin. Det er de 90 % vi må til livs, og det jeg sier er bare at det stiller ennå større krav til oss som hundførere for slike hunder til å holde på og vite hva kriteriene i treningene er. I dette tilfellet – null toleranse for lyd punktum. Og klarer man det så er det plutselig mange gode schäferhunder der ute som er moden for LP ringen.
Maj-Britt
Stå på Maj-Britt, dette er slik Finn Hugo og jeg trener i runderingen. Selv om hunden går skjevt eller bakslag stopper vi ikke hunden for det vil skape usikkerhet. Men vi roser heller ikke. Derimot roser vi mye når slaget er slik vi vil ha det!!
Kjempeflott, Maj-Britt. Ukonsentrasjon og inkonsekventhet er igrunnen roten til alle utfordringer (ettersom det «egentlig» ikke finnes noe som heter problemer). Og vi tråkker i baret etter tur.. Takknemlig for at det finnes en Maj-Britt som gidder å gå opp løypa for alle som er smarte nok til å lære av det ;o))
Er det ikke rart at vi alltid må prøve og feile, enda vi vet svaret? Det er som om vi stadig parkerer bilen uten å betale p-avgift og så tror vi at vi skal slippe unna med det, og det gjør vi jo noen ganger 🙂 Det er bare det at før eller senere så får du bot. Hadde du vist at bilen din kom til å eksplodere allerede første gangen så hadde du ikke gjort det, ikke en eneste gang. Hvis vi kunne gå ut på LP banen med den holdningen – fy f.. for noen LP hunder vi hadde fått 🙂
Maj-Britt
Interessant lesning! Absolutt lærerikt!
Hei.
Så flott blogg. Eg søkte på schäferhundbilete, og fann denne då eg valde biletet av Farkas.. av maaaange bilete .. 🙂
Mykje veldig interessant å lese, særleg det med lyd. Eg har klart å prestere å få lyd på alle hundane mine:-( Tvilar på at det er tilfeldig:-) må nok innsjå at det er noko eg gjere, men kvar det startar har eg ikkje peiling på, men har alltid fått trekk…… Har planar om kull og skal ha ein kvalp om alt klaffar, og då må eg lage ein plan … Kjem nok til å lese litt her:-)
Supert å sitte i vesle Balestrand (utan hundemiljø) og følgje med på dikka:-)
Såg deg på norsk vinnar, du er flink!!!!
Hei ABB
Så hyggelig at du stakk innom her da. Lyd er en del av en schäferhund’s natur og vi må bare finne en måte å fortelle dem at vi ikke vil ha det når vi trener. Du vet en schäferhund har et følsomt sinn så vi kan ikke gå på med hammer og meisel når vi skal holde vedlike et urverk og da må vi forsøke å bruke fornuften.
Maj-Britt
Syntes innlegget ditt om lyd var kjempeflott! Tror denne måten å tenke på kan brukes til mye..:) Jeg så i hvertfall en flott fri v/fot av dere i Bø – og hørte ingen lyd;) Lykke til videre!
Interesant, lyd er jo det vanskeligeste vi har! Du er flink til å jobbe riktig:)
Hei Monica
Jeg vet ikke om jeg er så flink. Hadde jeg vært flink så hadde jeg ikke fått problemet i det hele tatt 🙂 men jeg lærer og jeg ser på det som erfaring som kan brukes til noe. Det som er synd er at veien blir unødvendig lang for hunden når man ikke er oppmerksom underveis. Men uansett, Farkas er veldig glad for at jeg har skjønt at den ballen skal kastes og jeg tipper han mener jeg er unødvendig treg i oppfattelsen innimellom 🙂
Maj-Britt
Dette syns jeg var et veldig, veldig bra innlegg! Det berører en viktig ting rundt det med belønning (og også oppbygging av en øvelse egentlig): – de første gangene man belønner fordi man har fått fram ønsket atferd må man ofte se igjennom fingrene med at ikke hele øvelsen er 100% perfekt, men man må være rask til å heve kriteriet for hva man vil godta av «rusk og rask» i øvelsen (f.eks. lyd…), slik at det ikke blir en vane. Selv om VI mener vi belønner for en bestemt ting er det ikke sikkert at hunden har den samme oppfattelsen av hva det var han gjorde som utløste belønningen. Han kan jo ha oppfattet det dithen at han var veldig flink til å lage lyd… (- ble jo gjentatte ganger belønnet for det, slik han oppfattet det…!) 😉
Syns det er imponerende både at du holdt hodet kaldt, og holdt ut! OG ikke minst for å ha funnet «nøkkelen»! Et innlegg til inspirasjon!!
Hei Linda
Når vi kommer til adferder som ligger så latent og veeldig lett utløst som pip eller bjeffing i LP trening så skal vi være veldig forsiktig med å se igjennom fingrene med dette.
Bob Bailey sier om sparking når vi trener høner at det er en flott adferd til å lære av. Når du har «lykkes» i å belønne det en gang så vil den høna sparke «for ever». Men sier han, som trener, «it’s awful» og dette er direkte overførbart til hunder og piping. Så om du skal se igjennom fingrene med noe som helst så IKKE la det være lyd. 🙂
Maj-Britt
Veldig bra innlegg. Dette er noe som nettopp har blitt en utfordring for meg og gutten min også, så her skal vi garantert ta disse tipsene i bruk. Kjempeflott og lærerik blogg du har, blir nok sittende å lese her en stund. 😀
Hej Maj-Britt!
Det HÄR var VERKLIGEN intressant att läsa! Jag har en cocker spaniel som piper kopplat med förväntan och frustration av olika slag. Det som gjort att jag tvekat att bryta varje gång är 1, jag vet inte om jag skulle klara det! det är så lätt att man «inte hör» pipet förrän några sekunder efteråt och 2, att jag är orolig för att han ska tappa modet och glädjen.
Han är inte så uthållig att han skulle fixa 40 hopp över hinder :). Jag funderar på att ta tre övningar och endast träna dem i några veckor och då bryta VARJE gång, men vet inte vilka moment eller övningar som jag skulle köra. Har du några tips?
[…] du en annan intressant beskrivning av hur Maj-Britt Grunni har arbetat bort ljud med sin hund: https://mbgrunni.wordpress.com/2010/02/19/den-som-gir-seg-er-en-dritt/. Hon beskriver öppenhjärtligt att hon provad med helt fel metod först (att korrigera hunden) och […]